Donderdag 24 februari 2022

De Nederlandse ambassade te Kiev is gesloten. Bovendien gelden soepelere regels voor de aanvraag verblijfsvergunning voor Oekraïners in Nederland

De ambassade in Kiev is gesloten, dit houdt in dat er geen mvv visa kunnen worden verstrekt en er kan tevens geen inburgeringsexamen voor de mvv-procedure worden afgelegd in Oekraïne.

Ophalen mvv bij de ambassade in een ander land

Heeft u een positieve beslissing gekregen op uw mvv-aanvraag, dan kunt u uw mvv mogelijk ophalen bij een Nederlandse ambassade of consulaat in een ander land.

Vrijstelling ophalen mvv voor Oekraïners in Nederland

Heeft u in Oekraïne een mvv aangevraagd? Of heeft uw referent een mvv aangevraagd bij de IND in Nederland? Dan hoeft u uw mvv tijdelijk niet af te halen bij de Nederlandse ambassade indien u een positieve beslissing hebt ontvangen omtrent uw mvv-aanvraag of indien u in Nederland bent met een visum kort verblijf of in de vrije termijn.

De IND zal zo snel mogelijk nadere informatie verschaffen over bij welke IND-loket u uw verblijfsvergunning kunt afhalen.

Verblijfsvergunning aanvragen zonder mvv

Als Oekraïense kunt u een verblijfsvergunning aanvragen in Nederland zonder een mvv. Aldus, u hoeft niet met een mvv Nederland binnen zijn gereid. Wel is het cruciaal om te voldoen aan de volgende voorwaarden:
• U hebt rechtmatig verblijf in Nederland met een visum kort verblijf of in de vrije termijn. U kunt door de situatie niet terugreizen naar Oekraïne.
• U en uw referent voldoen aan alle voorwaarden voor de verblijfsvergunning, behalve het basisexamen inburgering in het buitenland.

Zie website van de IND
https://ind.nl/Paginas/oekraine-gevolgen-verblijf-en-aanvragen.aspx?fbclid=IwAR1gTdcNb7pCDPPoD0gdKqlGVBhlbAQC0x6KlBphVIYaa0Zwr74KMqbSXHw